horba evenementenservice

Waar komt burlesque vandaan?

Geplaatst op

Tijdens een workshop burlesque leer je sensueel dansen en verleiden. Een leuke optie voor een vrijgezellenfeest. Maar wist je dat deze stijl zich al eeuwenlang heeft ontwikkeld?

De oorsprong van burlesque

Het woord burlesque komt al voor in de zeventiende eeuw, in die tijd werd het in Italië gebruikt om te verwijzen naar een grap of spot. In Victoriaans Engeland verwees het naar een type theater dat erg populair was. Er werden parodieën gemaakt van bekende opera’s of toneelstukken van Shakespeare. Bij de bekende muziek werden komische teksten verzonnen. Burlesque was destijds vrij populair onder de Engelse bevolking.

Amerikaanse variant

Het Victoriaanse burlesque werd vervolgens geïntroduceerd in Amerika. Al vrij snel werd de theaterstijl ontdaan van de typische preutse, Victoriaanse elementen. In de voorstellingen kwamen vrij snel alleen nog maar vrouwen voor, die ook de mannenrollen op zich namen. De rokken werden een stuk korter, wat een groot contrast was met de Engelse variant. Dit zorgde voor flink wat opschudding, wat de populariteit van burlesque alleen maar goed deed. Naast zang en sketches werd een show langzaamaan uitgebreid met acrobaten en goochelaars.

Terug naar Europa

De vrijere Amerikaanse variant kwam weer overwaaien naar Europa. Bekende plekken als de Moulin Rouge werden plaatsen waar je voor een echt burlesque optreden terecht kon. Langzamerhand ontwikkelde burlesque zich tot een soort striptease, waarbij uitgebreide kostuums werden gebruikt. De opkomst van film en radio zorgden voor verdere verspreiding van de ‘dansvorm’, maar zorgde er ook voor dat bekende dansers hun geluk gingen beproeven in Hollywood.

Na de Tweede Wereldoorlog was er een periode van gematigdheid, waarin er weinig ruimte was voor de extravagante stijl. Pas in de jaren 90 leeft burlesque dansen weer helemaal op en worden er ook gesproken van neo-burlesque.

Wil je deze dans, of eigenlijk stijl, zelf ervaren? Bij Showtime Agency kun je allerlei erotische workshops boeken, waaronder burlesque.

Gerelateerde berichten

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden