horba evenementenservice

Wat is er is er zo interessant aan Flevoland?

Geplaatst op

Als jongste provincie heeft Flevoland heel wat te bieden. Er is natuur en cultuur, waar je hele dagen mee kunt vullen. In deze blog behandelen we dit laatste punt. Door de geschiedenis heen heeft Flevoland veel schatten verzameld waar je nu lessen uit kunt trekken en inspiratie aan ontlenen. Loop met ons mee door de geschiedenis van Flevoland. 

Een jonge provincie

Halverwege de jaren tachtig was het grote project van het opsplitsen en gedeeltelijk droogleggen van de Zuiderzee voltooit. Dit had zo’n 75 jaar geduurd, maar de resultaten waren er dan ook na. Nederland had meer landbouwgrond en ruimte om te wonen gerealiseerd. Daarbij was de veiligheid vergroot door de Zuiderzee op te splitsen in de Waddenzee en het IJsselmeer. Een duidelijk staaltje van verdeel en heers. 

In de jaren daarna werden de deltawerken opgezet, waarmee de veiligheid van ons land groter werd, want betere dijken houden de zee nu eenmaal beter tegen. Dat is geen overbodige luxe voor een land dat zo ver onder de zeespiegel ligt. 

Schokland

Met al deze aanpassingen aan de Zuiderzee, verdween niet alleen het water, maar ook eilanden werden opeens deel van het vaste land. Een voorbeeld daarvan is Schokland. Dit is nog steeds goed herkenbaar als eiland en wordt erkend als belangrijk cultureel erfgoed. Maar wat is er met al die bewoners gebeurd? Het is in 1885 ontruimd vanwege de grote armoede en de hoge kosten voor de overheid die de instandhouding van het eiland met zich meebracht. Een groot aantal Schokkers is naar een aantal naburige steden en dorpen verhuist, zoals Kampen en Urk. De geschiedenis van Schokland wordt heel mooi behandeld in het museum over Schokland dat in het dorp gevestigd is. Ideaal ook voor een uitje met de familie, vrienden of collega’s. 

Activiteiten in Flevoland

Om het plaatje compleet te maken: op Schokland (wat overigens recent weer officieel een dorp geworden is), kun je geregeld themamarkten bezoeken, zoals een Scandinavische markt bijvoorbeeld. Verder zijn er in Flevoland tal van fietstochten te doen en natuurgebieden die je kunt bezoeken. Een dagje naar het bos toe is eveneens een optie en blijft ook voor de kinderen echt een hoogtepunt. Ontdek Flevoland in de verschillende seizoenen, dan gaat er een wereld voor je open! 

Gerelateerde berichten

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden